Wat zijn de mogelijkheden voor koolstofvastlegging door agroforestry? – Agroforestry factsheet 3

Dit rapport belicht de rol van agroforestrysystemen in koolstofvastlegging en de potentiële bijdrage ervan aan het verminderen van klimaatverandering (klimaatmitigatie). De vastlegging van koolstof vindt plaats in zowel de houtige biomassa van de bomen als in de bodem. Het rapport benadrukt dat de hoeveelheid vastgelegde koolstof afhangt van verschillende factoren, zoals het aantal bomen, boomsoort, beheerpraktijken, lokale context, grondsoort en het initiële koolstofgehalte van de bodem. Het ontwerp van agroforestrysystemen kan zo worden geoptimaliseerd om rekening te houden met deze variabelen.

Het rapport wijst op de potentie van snelgroeiende boomsoorten in grote aantallen, met als doel houtproductie, voor een snelle en aanzienlijke koolstofvastlegging. Echter, het benadrukt ook het belang van het nadenken over het gebruik van het geoogste hout. Gemiddelde schattingen voor koolstofvastlegging variëren van 1 tot 10 ton CO2 per hectare per jaar, afhankelijk van de specifieke agroforestrysystemen en implementatie.

Het rapport identificeert ook economische kansen, zoals betalingen voor koolstofkredieten op de vrijwillige koolstofmarkt, met een geschatte prijs van ongeveer €75,- per ton CO2 in 2023, met verwachtingen van een stijging. De schatting suggereert dat bij een implementatie van agroforestry op 20% van het Nederlands landbouwareaal jaarlijks ongeveer 0,4-4,0 Mton CO2 kan worden vastgelegd, wat aanzienlijke milieuvoordelen met zich mee zou brengen.

Metadata

Categorie

Landbouwprodukten

Factsheet

PDF

Publicatiejaar

2019

Taal

Nederlands

Uitgever

Wageningen University & Research

Auteur(s)

Lennart Fuchs & Isabella Selin Norén

Project

Wet- en regelgeving rondom agroforestry: van irriterend naar faciliterend

Copyright

Wageningen University & Research

Financier

WUR Wetenschapswinkel