Voorstudie gewascode agroforestry. Advies voor erkenning en duidelijke regelgeving
Deel deze kennis met je netwerk:
De hoofdvraag van deze voorstudie is of er een nieuwe gewascode nodig is voor andere vormen van agroforestry dan voedselbossen, of dat de huidige gewascodes volstaan. Het antwoord op deze vraag is ja; er is behoefte aan een nieuwe gewascode voor agroforestry, zodat er consistente registratierichtlijnen zijn bij de grootschalige toepassing van agroforestry, waardoor het voor ondernemers eenvoudiger wordt. Ondernemers hebben nu geen helderheid over welke gewascode ingevuld dient te worden bij de gecombineerde opgave, wat zorgt voor onzekerheid. Het opknippen van percelen in aparte gewassen is onwenselijk, bewerkelijk en geeft geen juist beeld van het teeltsysteem agroforestry, waarbij teeltlagen elkaar kunnen overlappen.
Een gewascode voor agroforestry geeft erkenning voor dit landbouwsysteem en maakt het eenvoudiger voor ondernemers om ermee aan de slag te gaan. Met een aparte gewascode voor agroforestry kan bijgehouden worden in welke mate agroforestry in Nederland wordt toegepast en of een beoogde opschaling bereikt wordt. Ook biedt een gewascode agroforestry de mogelijkheid om voor deze bomen een uitzondering te ontwikkelen op de herplantplicht. De gewascode die vanuit deze voorstudie wordt voorgesteld luidt als volgt: Boslandbouwsysteem, waarbij de teelt van houtige gewassen (bomen of struiken) wordt gecombineerd met andere landbouwactiviteiten op dezelfde grond. Toepassing: De gewascode agroforestry is alleen toe te passen wanneer men minimaal twee lagen realiseert: een basisgewas en minimaal één boom- of struiklaag. Het basisgewas wordt normaal geregistreerd.
De gewascode agroforestry moet als tweede laag worden toegevoegd. Het minimum aantal bomen in de boom- of struiklaag is 30 per hectare. Er wordt geen maximum aantal bomen gehanteerd, behalve als het gaat om bomen die niet geregeld een oogst geven. Voor die soorten is voorlopig het maximum 50 bomen per hectare totdat dit is aangepast in de huidige Nederlandse definitie van landbouwgrond. Er is sprake van een min of meer homogene spreiding van bomen over het perceel. Het agroforestryperceel is minstens 0,5 ha groot.
Metadata
Categorie
Landbouwprodukten
Rapport
Publicatiejaar
2020
Taal
Nederlands
Uitgever
Louis Bolk Instituut
Auteur(s)
Boki Luske, Evert Prins, Anne Reichgelt, Jasprina Kremers2
Project
–
Copyright
Louis Bolk Instituut
Financier
ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit