Voedselbossen van belang voor biodiversiteit

Deze rapport belicht het voedselbos als een divers ecosysteem vergelijkbaar met een natuurlijk bos. De groeiende bezorgdheid van het publiek over het voortdurende verlies van biodiversiteit in intensieve landbouw heeft geleid tot toenemende interesse in duurzame landbouwsystemen, zoals voedselbossen. Een voedselbos produceert op duurzame wijze voedsel en wordt verondersteld lokale biodiversiteit te ondersteunen.

Om te onderzoeken of voedselbossen daadwerkelijk bijdragen aan lokale biodiversiteit, heeft dit onderzoek de soortenrijkdom en samenstelling van broedvogels, macro-motten en loopkevers onderzocht in het Nederlandse voedselbos Ketelbroek. De resultaten zijn vergeleken met een gebied met een vergelijkbare structuur in het nabijgelegen Natura2000-bos De Bruuk.

Belangrijkste resultaten tonen opmerkelijk vergelijkbare aantallen soorten (broedvogels: 22 vs. 23 soorten; macro-motten: 169 vs. 168 soorten; loopkevers: 35 vs. 27 soorten) in Ketelbroek ten opzichte van De Bruuk. De gelijkenis van voorkomende soorten was echter relatief laag (broedvogels: 36,4%; macro-motten: 39,6%; loopkevers: 8,8%), maar dit kan goed worden toegeschreven aan de huidige habitatkenmerken en successiestadia van de onderzochte gebieden.

Metadata

Categorie

Landbouwprodukten

Rapport

PDF

Publicatiejaar

2017

Taal

Nederlands

Uitgever

Auteur(s)

Jeroen Breidenbach, Emma Dijkgraaf, Bastiaan Rooduijn, Roos Nijpels-Cieremans & Arjen Strijkstra

Project

Copyright

De Levende Natuur- jaargang 118 – nummer 3

Financier