Stappenplan voor een ontwerp op een melkveebedrijf – WUR Agroforestry factsheet 19
Als melkveehouder die bomen en struiken op je bedrijf wil planten, is het belangrijk om dit goed te plannen. Dit biedt voordelen zoals verbeterd welzijn voor je vee, verhoogde biodiversiteit en een mooier landschap. Een goed doordacht plan is essentieel, omdat een langdurige investering in bomen en struiken kleine ontwerpverschillen grote gevolgen kan hebben. Door de juiste keuzes te maken, kun je de doelen van je bedrijf optimaal ondersteunen en ook de risico’s beperken.
Deze factsheet helpt jou als melkveehouder op weg en geeft stap voor stap aan hoe het proces verloopt. Door deze stappen te volgen en waar nodig een adviseur in te schakelen, kun je het meeste halen uit de integratie van bomen en struiken op je bedrijf. Dit zorgt niet alleen voor een duurzamer bedrijf, maar kan ook bijdragen aan een betere gezondheid van je vee en een mooiere, biodiversere omgeving.
Agroforestry op een melkveebedrijf kan op verschillende manieren worden toegepast, zoals met voederhagen van struiken, boomweiden met vruchtdragende bomen of houtwallen die schaduw bieden aan het vee. De keuze van welke bomen en struiken je plant hangt af van je bedrijfsopzet, de gewenste duurzaamheid en de omgevingsfactoren. Dit kan bijdragen aan extra inkomsten, koolstofvastlegging, verbeterde biodiversiteit en bescherming van je vee tegen extreme weersomstandigheden.
Het integreren van bomen en struiken kan echter ook risico’s met zich meebrengen, zoals problemen met voederveiligheid, diergezondheid en grasproductiviteit. Daarom is het cruciaal om ontwerpkeuzes te maken die deze risico’s minimaliseren en tegelijkertijd de voordelen maximaliseren. Het is belangrijk om een weloverwogen aanpak te kiezen en jezelf goed te informeren over de gevolgen van de verschillende keuzes.
Metadata
Categorie
Landbouwprodukten
Factsheet
Publicatiejaar
2025
Taal
Nederlands
Uitgever
Wageningen University & Research
Auteur(s)
H. van Kernebeek et al
Project
–
Copyright
Wageningen UR
Financier
PPS Agroforestry voor klimaatpositieve zuivel en biodiversiteit (LWV21.072), SABE Boeren met bomen en struiken – samen leren en kennis (SABE3-20-00651747) en het Kennis Op Maat (KOM) project Kennisverspreiding Agroforestry.