Paulownia boom
Deel deze kennis met je netwerk:
Vanwege de toenemende vraag naar de toepassing van Paulownia in agroforestry systemen en het ontbreken van kennis en ervaring is deze beknopte infofolder opgesteld, met diverse relevante achtergronden en overwegingen.
Het is belangrijk om een goede afweging te maken of de Paulowniaboom interessant is voor uw Agroforestry systeem, en of deze wel of niet geschikt is gezien het risico op invasieve verspreiding.
De Paulowniaboom, ook wel Anna Palowna-, kiri- of keizersboom genoemd, kent negen verschillende soorten. De twee soorten die voornamelijk worden toegepast en beschreven zijn Paulownia tomentosa en Paulownia elongata. De boom is een van de snelst groeiende bomen en wordt gemiddeld 15 meter hoog.
Paulowniasoorten zijn echte pioniers en kunnen zich al op jonge leeftijd gemakkelijk verspreiden (4-5 jaar). Mits op lichte, verstoorde groeiplaatsen, kunnen zij snel en veel zaad produceren en zich ook snel vegetatief vermeerderen. De kleine zaden kunnen via de wind honderden meters of soms zelfs kilometers ver worden meegevoerd en ontkiemen op (nog) onbegroeide plekken. De zaden zijn drie jaar kiemkrachtig.
Dit leidt ertoe dat de exoot zich mogelijk invasief kan gedragen op plekken waar weinig tot geen concurrentie of begrazing is. Zeker omdat de boom in Nederland nauwelijks tot geen natuurlijke vijanden kent is dit een risico. Daarom staat deze boom op de zwarte bomenlijst van natuurenmilieu.nl.
Als u na het lezen van deze factsheet nog vragen heeft, kunt u uiteraard contact met ons opnemen via: agroforestrynetwerk@rvo.nl
Metadata
Categorie
Landbouwprodukten
Factsheet
Publicatiejaar
2024
Taal
Nederlands
Uitgever
Agroforestry Netwerk Nederland
Auteur(s)
–
Project
–
Copyright
–
Financier
–