Hoe past agroforestry in een open landschap? Enkele ontwerpen voor akkerbouw in Zeeland – – Agroforestry factsheet 12

Deze factsheet werpt licht op de voordelen van het integreren van bomen en struiken in de landbouw, met potentiële voordelen op ecologisch, economisch en maatschappelijk gebied. De keuzes die ondernemers maken, gemotiveerd door hun doelen, spelen een cruciale rol bij het vormgeven van agroforestry-systemen. Een centrale vraag hierbij is hoe agroforestry-systemen kunnen worden geïntegreerd in het (bestaande) landschap. Vooral in open landschappen bestaat vaak de vrees dat opgaande beplanting het kenmerkende karakter van het landschap zal aantasten. Desalniettemin biedt de diversiteit aan verschijningsvormen van agroforestry mogelijkheden om de meest passende vorm te vinden die aansluit bij het specifieke type landschap.

Deze factsheet gaat dieper in op de uitdagingen en mogelijkheden van het inpassen van agroforestry in open landschappen. De provincie Zeeland, met zijn uitgestrekte open gebieden, dient als uitgangspunt voor ontwerpen van agroforestry in de akkerbouw. De ontwerpen en visualisaties in deze factsheet kunnen dienen als inspiratie voor agrariërs, beleidsmedewerkers en landschapsbeheerders. De inhoud is gebaseerd op de notitie ‘Agroforestry in het Zeeuwse Landschap’, waarin een verkenning is uitgevoerd naar de mogelijkheden van agroforestry in combinatie met akkerbouw in opdracht van de Provincie Zeeland. De factsheet draagt bij aan het begrip van hoe agroforestry harmonieus kan worden geïntegreerd in open landschappen, rekening houdend met zowel de kenmerken van het gebied als veranderende maatschappelijke keuzes en belangen.

Metadata

Categorie

Landbouwprodukten

Factsheet

PDF

Publicatiejaar

2023

Taal

Nederlands

Uitgever

Wageningen University & Research

Auteur(s)

Lennart Fuchs

Project

Deze factsheet is een resultaat van het onderzoeksproject (PPS) Verdienmodellen Agroforestry en het Kennis Op Maat (KOM) project Kennisverspreiding Agroforestry.

Copyright

Wageningen University & Research

Financier

Medegefinancierd door het ministerie van LNV