Hoe kan agroforestry bijdragen aan een oplossing van de stikstofproblematiek? – Agroforestry factsheet 11

Deze factsheet belicht het cruciale element stikstof (N) in de landbouw, waarbij stikstof essentieel is voor de groei van gewassen. Tegelijkertijd vormt een overschot aan reactieve stikstof een aanzienlijke uitdaging, omdat dit kan leiden tot vervluchtiging als ammoniak (NH3) of lachgas (N2O), of uitspoeling als nitraat (NO3). Dit maakt stikstof een relevant thema voor natuur, klimaat en waterkwaliteit. Een optimaal beheer van stikstofstromen in de landbouw is cruciaal: het moet voldoende stikstof bieden voor gewasgroei, terwijl de risico’s op verliezen beperkt blijven.

Deze factsheet werpt specifiek licht op de effecten die agroforestry kan hebben op stikstofstromen in landbouwsystemen. Hierbij worden niet alleen de stikstofuitmesting en de interne kringloop behandeld, maar ook biologische fixatie en ammoniakdepositie van buitenaf worden meegenomen. Hoewel de focus op akkerbouwsystemen ligt, zijn de bevindingen eveneens relevant voor andere landbouwsystemen.

De informatie in deze factsheet is hoofdzakelijk afkomstig uit een verkenning naar de potentie van agroforestry als oplossingsrichting voor de stikstofproblematiek in de provincie Zeeland, uitgevoerd in opdracht van de Provincie Zeeland (Fuchs et al., 2021). Deze kennis is aangevuld met recente inzichten uit het overzichtsartikel van Kim & Isaac (2022) over stikstofstromen in agroforestry-systemen. De factsheet biedt zo een waardevolle samenvatting van de rol van agroforestry in het beheren van stikstof en draagt bij aan de bredere discussie over duurzame landbouwpraktijken.

Metadata

Categorie

Landbouwprodukten

Factsheet

PDF

Publicatiejaar

2023

Taal

Nederlands

Uitgever

Wageningen University & Research

Auteur(s)

Lennart Fuchs

Project

Deze factsheet is een resultaat van het onderzoeksproject (PPS) Verdienmodellen Agroforestry en het Kennis Op Maat (KOM) project Kennisverspreiding Agroforestry.

Copyright

Wageningen University & Research

Financier

Medegefinancierd door het ministerie van LNV