Duurzame voedselproductie in gematigd klimaat: case study van de voedingswaarde van een semi-stedelijk voedselbos
Voedselbossen kunnen bijdragen aan voedselzekerheid en ondervoeding in stedelijke en peri-urbane gebieden, door de drie belangrijkste componenten aan te pakken: beschikbaarheid, toegang en gebruik. Ondanks dit potentieel, zijn er maar heel weinig studies die het voedselproductiepotentieel van voedselbossen in een gematigd klimaat hebben geschat.
Dit (Engelstalige) artikel geeft de resultaten weer van metingen over het reële voedselproductiepotentieel van een 0,08 ha groot voedselbos in de periferie van Schotland, op basis van gemiddelde jaarlijkse opbrengstgegevens van 99 soorten gewassen die tussen 2011 en 2017 in het voedselbos zijn geteeld, in combinatie met informatie over het energie- en macronutriëntengehalte van deze soorten.
De resultaten tonen aan dat de gemiddelde jaarlijkse opbrengst van het 0,08 ha grote voedselbos 713 kg bedraagt, wat overeenkomt met 415.075 kcal, 9868 g eiwit, 8394 g vet en 85.627 g koolhydraten.
Uitgaande van een koolhydraatrijk dieet waarbij de aanbevolen maximale 60% van de energie uit koolhydraten komt en de resterende 40% verdeeld is over 25% uit vet en 15% uit eiwitten, zou een hectare voedselbos met dezelfde soortensamenstelling als het voedselbos van Garden Cottage tot 7 mannen of 9 vrouwen van koolhydraten kunnen voorzien, 4 mannen of 5 vrouwen van vet en 3 mannen of 4 vrouwen van eiwitten. Het voedselbos zou nog meer mensen van eiwitten en vet kunnen voorzien als er peulvruchten en notenbomen in het ontwerp zouden worden opgenomen.
Titel van het artikel: “Sustainable food production in a temperate climate – a case study analysis of the nutritional yield in a periurban food forest”
Metadata
Categorie
Landbouwprodukten
Artikel
Web pagina
Publicatiejaar
2019
Taal
Engels
Uitgever
Urban Forestry & Urban Greening
Auteur(s)
J.L.S. Nytofte, C.B. Henriksen
Project
–
Copyright
–
Financier
–







