GLB subsidie voor agroforestry via RVO Nederland 2025
Deel deze kennis met je netwerk:
Vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is er een regeling voor agroforestry. Het doel hiervan is het bevorderen van duurzame en geïntegreerde landbouwpraktijken die boomteelt combineren met traditionele landbouwactiviteiten.
In Nederland wordt deze regeling ingevuld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Via de regeling Agroforestry GLB 2023-2027 kun je als agrarische onderneming ook voor agroforestry-percelen in aanmerking komen voor de basispremie per hectare, en eventueel voor eco-activiteiten.
Per 2023 zijn maximaal 100 bomen per hectare toegestaan op bouw- en grasland. Ook landschapselementen, zoals houtopstanden op landbouwgrond, zijn vanaf 2023 in het GLB onderdeel van landbouwgrond, productief of niet. Zodoende zijn ze subsidiabel onder de basispremie.
De regels omvatten diverse vormen van agroforestry, waaronder combinaties met akkerbouw, groenteteelt, veeteelt en voedselbossen. Voedselbossen worden als aparte agroforestry-vorm gedefinieerd, met minimaal 3 verticale vegetatielagen en specifieke regels omtrent gebruik van mest en gewasbeschermingsmiddelen.
Voor 2 agroforestry systemen bestaat een gewascode – hoogstamboomgaarden (2628) en voedselbossen (1940). Voor de overige vormen gebruikt u de bestaande gewascodes uit de Tabel Gewassen en GLB 2023. Welke gewascode(s) gelden, hangt o.a. af van het aantal bomen per hectare. Dit stroomschema met een beslisboom geeft een visueel overzicht.
Voorbeelden van agroforestry-configuraties worden gegeven, waaronder combinaties van fruit- en notenbomen, hazelaars, en melkveehouderij met voederbomen.
Let op: In 2025 zijn er een aantal veranderingen bij het aanvragen van GLB subsidie.
Metadata
Categorie
- Europese Wet en Regelgeving
- |
- Nederland
- |
- Subsidie beheer
- |
- Subsidie via RVO
- |
- Subsidies en financiering
- |
- Wet & Regelgeving
Landbouwprodukten
Website
Web pagina
Publicatiejaar
2023
Taal
Nederlands
Uitgever
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Auteur(s)
RVO
Project
–
Copyright
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Financier
–