Agroforestry for organic and free range egg production in the Netherlands – Lessons learnt

Gebaseerd op studies en analyses van 10 commerciële bedrijven die pluimvee en bomen integreren, komen er verschillende belangrijke lessen naar voren. In Nederland illustreren diverse voorbeelden de combinatie van commerciële pluimveeproductie met bomen, waaronder eiproductie naast appels, biomassa-wilgen, Miscanthus, boomkwekerijen, walnotenbomen en vleeskuikens met kersen. Deze combinaties bieden voordelen voor dierenwelzijn en -gezondheid, en door hetzelfde land te gebruiken voor dubbele voedselproductie kan het totale landgebruik voor voedselproductie worden verminderd.

Uitdagingen omvatten echter aanzienlijke investeringen voor het aanplanten van uitgestrekte boomoppervlakken, de noodzaak van expertise in boombeheer, mogelijke belangenconflicten tussen pluimvee- en boomondernemingen op het bedrijf, en zorgen over de financiële gevolgen van de overgang van grondgebruik van weide naar bos.

Een typisch biologisch legpluimveebedrijf in Nederland, met 11.000 hennen die 4,4 hectare vrije uitloop nodig hebben, staat voor hoge investeringen bij de conversie van dergelijke oppervlakken naar boomplantages. Om winstgevendheid te waarborgen, is professioneel boombeheer essentieel om economisch levensvatbare oogsten te verkrijgen. Fruitproductie of wilgenteelt vereist specifieke vaardigheden in vergelijking met pluimveehouderij, wat vaak samenwerking met een boomprofessional vereist voor pluimveehouders die zich wagen aan winstgevende boomproductie. Conflicterende belangen kunnen ontstaan tussen het professioneel onderhouden van kippen en het professioneel beheren van bomen, zoals gezondheidsrisico’s met betrekking tot aviaire influenza en de mogelijke noodzaak van onmiddellijke actie of chemische interventies in de fruitproductie, die beperkt zijn in de pluimveehouderij. Het aanpakken van deze aspecten vereist duidelijke afspraken tussen verschillende partners over kosten, baten en besluitvorming in geval van conflicterende belangen.

Metadata

Categorie

Landbouwprodukten

Rapport

PDF

Publicatiejaar

2017

Taal

Engels

Uitgever

AGFORWARD

Auteur(s)

Monique Bestman

Project

AGFORWARD

Copyright

AGFORWARD

Financier

European Commission, Directorate General for Research & Innovation, within the 7th Framework Programme of RTD