Voedselbossen in kaart gebracht. Gebruikte soorten, systemen en drijfveren.

In deze verkennende studie zijn 21 voedselbossen in Vlaanderen onderzocht. Tijdens deze bezoeken is informatie verzameld over de visie, het beheer, het verdienmodel, de bodem en de vegetatie om een overzicht te krijgen van de situatie van voedselbossen in Vlaanderen. Het aantal voedselbossen in Vlaanderen is de afgelopen jaren sterk toegenomen; 11 van de 21 bezochte voedselbossen zijn opgericht tussen 2015 en 2020. Van deze voedselbossen was 13 kleiner dan 0,5 ha. De gezamenlijke oppervlakte van alle bezochte voedselbossen bedroeg 17,8 ha. De oorspronkelijke situatie was voornamelijk akkerland, weiland of een combinatie van beide.

Dit onderzoek onthulde aanzienlijke variatie tussen de verschillende voedselbossen, zowel wat betreft visie, vegetatie, bodem, beheer en verdienmodel. Een algemene drijfveer voor het aanleggen van een voedselbos was het streven naar een evenwicht tussen voedselproductie en natuur. Uit de enquête bleek dat de functie “ecosysteem en milieu” werd beschouwd als de belangrijkste functie van een voedselbos, waarbij het verhogen van de biodiversiteitswaarde als cruciaal werd gezien. Daarnaast werd “beleving” beschouwd als de tweede belangrijkste functie, waarbij het voedselbos fungeert als een plek om tot rust te komen en mensen in contact te brengen met de natuur. Productie werd over het algemeen als een minder belangrijke functie beschouwd.

Metadata

Categorie

Landbouwprodukten

Rapport

PDF

Publicatiejaar

2022

Taal

Nederlands

Uitgever

Universiteit Gent

Auteur(s)

Johanna Daems

Project

Copyright

Universiteit Gent

Financier